Vă place să încercați restaurante noi, să călătoriți sau să vă plimbați cu bicicleta, dar când vine vorba de a fi fericiți, sănătoși și echilibrați într-o relație, sunt mai multe lucruri de luat în considerare decât ceea ce faceți împreună.
„O relație simplă este, de fapt, un „loc sigur” în care ambele persoane se iubesc și se respectă reciproc”, spune Jennifer Howell, antrenor de relații. Puteți să vă comunicați dorințele, nevoile și limitele precum și să vă ascultați unul pe celălalt.
O relație sănătoasă este important de cultivat, deoarece opusul – o relație toxică – poate afecta calitatea vieții, dezvoltând depresia și a anxietatea, afectând somnului, determinându-vă să vă faceți obiceiuri nesănătoase și chiar putând afecat sănătatea inimii, spune psihoterapeut de intimitate și sex Mary Jo Rapini.
În Personality and Social Psychology Bulletin apărut în 2019 un studiu arată că o relație romantică de calitate este asociată cu o stare de bine. Dar, de exemplu, faptul de a fi singur a avut un impact mult mai bun asupra stării de bine a unei persoane decât faptul de a fi într-o relație mai puțin fericită, potrivit studiului.
În plus, multe cupluri care se află în relații nesănătoase nici măcar nu știu că se află într-o astfel de relație, mai ales dacă au crescut într-o familie în care aceasta era normal. Prin urmare, este și mai important să identificăm din timp dacă există o problemă.
Iată 9 semne care arată că tu și partenerul tău aveți o relație sănătoasă:
1️⃣ Nu îți este frică să vorbești despre ceea ce te deranjează
În fiecare relație, partenerul tău face ceva ce nu-ți place – s-ar putea să nu te sune timp de două zile sau să nu te ajute în casă timp de câteva zile, dacă locuiți împreună. Nu este întotdeauna ușor să vorbești și să spui celeilalte persoane ce simți. Acest lucru neceistă multă putere, încredere în sine și curaj, pentru că ești vulnerabil. Într-o relație sănătoasă, te vei simți suficient de sigur pentru a fi deschis cu partenerul tău.
2️⃣ Încrederea se află în centrul relației
Încrederea este fundamentul oricărei relații, dar în epoca de social media și a telefoanelor mobile, este foarte ușor să găsești informații despre partener. Într-o relație sănătoasă, însă, acest lucru nu ar trebui să fie necesar. În mare parteacest lucru se datorează faptului că partenerul tău îți arată că este de încredere, iar el îți oferă libertatea și spațiul de care ai nevoie fără să te controleze în mod constant – și asta include și verificarea telefonului.
3️⃣ Cunoașteți reciproc limbajul de dragoste
Este esențial într-o relație să cunoști „limbajul de dragoste” al partenerului tău – modalitățile prin care preferă să ofere și să primească iubire (dăruire, timp de calitate, laudă, atitudine, atingere). Într-o relație sănătoasă, vă faceți timp pentru a cunoaște „limbajul dragostei” al celuilalt, astfel încât să vă puteți exprima dragostea într-un mod corespunzâtor pentru amândoi, spune Howell.
4️⃣ Acceptați că nu fiți de acord cu unime lucruri
Fiecare cuplu se ceartă. Dar, contrar a ceea ce ai putea crede, nu trebuie să rezolvați fiecare problemă. De fapt, este în regulă dacă există o “mână de probleme” asupra cărora nu veți fi niciodată de acord. Uneori, „este foarte bine să fim de acord să nu fim de acord. Cred că aceasta se numește o ceartă sănătoasă”, explică Rapini. „În relațiile sănătoase, există cel puțin cinci subiecte despre care nu se vorbește, nu se „negociază”. Acestea sunt problemele asupra cărora amândoi aveți opinii și puncte de vedere diferite, iar acest lucru este în regulă”.
5️⃣ Vă încurajați pentru a vă atinge obiectivele
Mulți dintre noi avem un vis sau o viziune asupra vieții și, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, vrem să ne menținem aceste obiective”, spune Howell. Howell spune că este în regulă dacă visele voastre nu se potrivesc, atâta timp cât „vă respectați și vă încurajați reciproc să vă atingeți obiectivele”.
6️⃣ Aveți hobby-uri diferite
Cuplurile care au cele mai bune relații au reușit să își mențină propriile interese, dar nu își fac partenerii să se simtă vinovați că nu le împărtășesc, spune ea. Cu alte cuvinte, fiecare îl încurajează pe celălalt să își exploreze singur interesele. Howell este de acord, adăugând că, deși este ușor să adopți obiceiurile și interesele partenerului, în timp, o dependență prea mare de celălalt poate genera resentimente. „Dezvoltarea și investiția în noi înșine construiește încrederea în sine, iubirea de sine și bucuria”, spune ea.
7️⃣ Te simți confortabil în propria “piele”
Dacă sunteți într-o relație, este esențial să vă cunoașteți pe voi înșivă: punctele forte și punctele slabe. Poate că ești încrezător în preajma prietenilor, dar mai puțin la lovul de muncă. Sau, de exemplu, știți că vă puteți supăra din cauza unor lucruri mărunte. Oricare ar fi punctele tale forte și punctele slabe, faptul de a fi conștient de ele te poate ajuta să ajungi la un punct în care te iubești și te accepți pe tine însuți, ceea ce, la rândul tău, te poate ajuta să-ți iubești și să-ți accepți partenerul.
8️⃣ Respectați limitele unul celuilalt
O relație sănătoasă înseamnă că sunteți amândoi în aceeași echipă. „Într-o relație sănătoasă, ambele părți discută și acceptă factorii care sunt importanți pentru celălalt”, spune Howell. Ea dă exemplul unui buget pentru ceva important, cum ar fi o vacanță. Un partener care nu oferă sprijin într-o relație nesănătoasă poate să nu respecte un obiectiv comun, poate chiar să îl saboteze, încercând să îl determine pe partenerul său să cheltuiască inutil. Dacă poți vorbi sincer cu partenerul tău, el sau ea îți recunoaște și înțelege limitele, acesta fiind un semn bun, notează Howell. „Cu toate acestea, dacă partenerul tău ignoră în mod repetat solicitările tale, inclusiv limitele tale, este un semn îngrijorător”, spune ea.
9️⃣ Te simți fericit și susținut
O relație adevărată începe atunci când dispar ’scânteile” de la început. Te simți încă fericit și susținut în această relație? Cum îți este starea de spirit și stima de sine? Dacă simțiți tensiuni sau o lipsă de sprijin, vorbește cu partenerul tău – este un lucru sănătos de făcut.
Sentimentul de nefericire într-o relație poate duce la probleme de sănătate pe termen lung. Un studiu realizat în iulie 2015 în Journal of Affective Disorders în care aproape 5.000 de adulți de peste 50 de ani aflați într-o relație a constatat că interacțiunile negative repetate într-o relație cresc riscul de a dezvolta depresie și anxietate. În schimb, relațiile puternice îi protejează pe oameni în momentele dificile – ei știu că atunci când au nevoie de cineva, acea persoană este acolo pentru ei.
Sursa: https://www.everydayhealth.com/sexual-health/signs-youre-healthy-relationship/