Livrare gratuită peste 250 lei 🚚
blog

5 sfaturi despre cum să-ți faci copilul să citească

May 15, 2024

În lumea digitală de azi, să-i facem pe copiii noștri să citească este o sarcină dificilă. Știm cu toții că ecranele televizoarelor și tabletelor oferă o alternativă tentantă și ușoară, dar cititul se dovedește a fi în continuare cel mai bun instrument de învățare și dezvoltare distractivă. Dacă v-ați confruntat cu această problemă, avem vești bune! Există câteva lucruri simple pe care le puteți face în calitate de părinte pentru a vă face copilul interesat de lumea cărților.

1️⃣ Dă un bun exemplu

Copiii învață adesea obiceiurile și normele de comportament prin imitație. Așadar, este important ca el să vadă că ești pasionat de citit, deoarece îi transmiți mesajul că este o activitate interesantă și incitantă. Fă timp să îi citești o poveste, dar să citești și tu des și împărtășește cu el experiențele de lectură, iar dacă ai ocazia, mergeți împreună la bibliotecă sau la librărie! Aceste momente petrecute împreună îl vor ajuta pe copilul tău să asocieze amintiri pozitive cu cititul, ceea ce îi va crea o dragoste de lectură pe termen lung.

2️⃣ Condimentează timpul de lectură

Fii creativ și transformă o lectură de povești într-o seară de mini-teatru. Folosește-ți vocea nazonată pentru a imita un spiriduș sau chițăie ca un șoarece atunci când povestea o cere! Implică-ți copilul, pune-i întrebări sau lasă-l să ghicească ce va urma. Pe baza desenelor, poate chiar să spună povestea pe care a mai auzit-o de atâtea ori. Acest tip de lectură de povești îl va ajuta pe copilul tău să se conecteze emoțional cu povestea și va aprofunda legătura dintre voi.

3️⃣ Alege cartea cu înțelepciune!

Alege o carte potrivită vârstei copilului tău, cu imagini colorate și din ce în ce mai frumoase. Cărțile frumos ilustrate sunt ușor de captat atenția unui copil. Imaginile colorate îi stimulează vizual creierul, ajutându-l să se dezvolte. De asemenea, îl ajută să înțeleagă textul și, cum sunt adesea curioși cu privire la conținutul imaginilor, își poate dezvolta abilitățile lingvistice și vocabularul prin joacă. Ilustrațiile încurajează creativitatea și inspiră imaginația copiilor.

Iar cu o carte de povești personalizabilă, te poți bucura de toate beneficiile menționate mai sus, plus că pe paginile cărții apare o imagine similară propriului copil, cu numele acestuia. Designul unic al cărților Tiny Tales permite copilului să fie nu doar un ascultător, ci și un personaj al poveștii, îmbunătățind experiența de lectură. În plus, poveștile unice - strâns legate de vârsta și interesele copilului - îi captează mai bine atenția și îi susțin învățarea, dezvoltându-l în același timp prin joc.

4️⃣ Folosește tehnologia cu înțelepciune!

Instrumentele digitale sunt amuzante, iar utilizarea lor responsabilă este puternic încurajată! Folosind aplicații interactive, cărți audio sau videoclipuri educaționale poți face ca lectura sau învățarea să fie mai interesantă. Dar este important să limitați timpul petrecut în fața ecranului, mai ales înainte de culcare. Lumina albastră a ecranelor poate interfera cu ciclul de somn al copilului și poate reduce calitatea somnului, dar acesta este doar unul dintre numeroasele efecte secundare negative ale acestora dacă nu sunt folosite în mod conștient.

5️⃣ Dezvoltă o rutină

Este important ca programul de seară să nu se refere la vizionarea televizorului. Citește o poveste fie după cină, fie în pat înainte de culcare, cheia este regularitatea. În acest fel, cititul va deveni parte din rutina zilnică, ceva ce micuțul tău va aștepta cu nerăbdare în fiecare zi. O rutină de lectură bine stabilită îi va oferi copilului tău o rutină previzibilă și regulată pentru întreaga zi, ceea ce îi va crește sentimentul de siguranță și îl va ajuta să se relaxeze mai bine înainte de culcare. Această rutină de lectură de seară este, de asemenea, o modalitate excelentă de a discuta despre evenimentele zilei și de a consolida legăturile de familie.

Cărțile nu sunt doar pentru divertisment, ci și un instrument valoros pentru dezvoltarea copiilor. În plus, lectura regulată îmbunătățește concentrarea și sprijină dezvoltarea abilităților lingvistice, pregătindu-i pentru școală și ajutându-i să devină într-o zi adulți echilibrați, conștienți și conștincioși. Iar poveștile unice garantat vor face din lectură o experiență extrem de distractivă, așa că, dacă ai probleme în a vă convinge copilul să citească, vă recomandăm cu căldură să o încercați!

SPRE TINY TALES!